Promotionsvortrag Physik: The mDOM – a multi-PMT digital optical module for the IceCube-Gen2 neutrino telescope

Jun 21
21. Juni 2017 10:00 Uhr bis 11:30 Uhr
SR 307, ECAP, Erwin-Rommel-Straße 1, Erlangen

Einladung zum Promotionsvortrag von Herrn Lew Classen:
„The mDOM – a multi-PMT digital optical module for the IceCube-Gen2 neutrino telescope“

Inspired by the discovery of a comogenic high-energy neutrino flux in IceCube, plans are under way for the construction of new neutrino observatory at the South Pole. This next-generation neutrino telescope, IceCube-Gen2, will expand the sensitivity range to lower as well as towards higher neutrino energies with respect to the currently operating IceCube detector. A substantial increase of detector sensitivity is expected from the employment of novel optical sensors. One of the most auspicious of the new designs is based on the multi-PMT concept first introduced in the KM3NeT detector. As indicated by its name, a multi-PMT optical module houses, inside a transparent pressure vessel, an array of small-size photomultiplier tubes (PMTs). The effective segmentation of the sensitive area entails some attractive advantages compared to the conventional layout featuring a single large-area PMT. Most prominent are an increased effective area uniformly covering the solid angle, an extended dynamic range, as well as intrinsic directional sensitivity of the module. The talk will introduce the development of a dedicated multi-PMT Digital Optical Module for IceCube-Gen2 featuring the design and detailed characterization of key hardware components, simulation studies concerning pressure stability and sensor performance, as well as steps towards the construction of a prototype of the novel module. (Vortrag auf Englisch)

Dem Vortrag schließt sich eine Diskussion von 15 Minuten an. Vortrag und Diskussion sind öffentlich. Diesen Verfahrensteilen folgt ein nicht öffentliches Rigorosum von 45 Minuten.